۲۳ تير ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۰
کد خبر: ۸۵۸۵

چگونه بفهمیم به تب دنگی مبتلا شده‌ایم؟ ؛ علائم تب دنگی و تنها راه درمان تب دنگی | ۷ توصیه‌ کلیدی برای مقابله با پشه آئدس و تب دنگی | عکس پشه آئدس را ببینید

تب دنگی شدید یک اختلال تهدید کننده حیات است. علائم هشدار دهنده تب شدید معمولا ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از برطرف شدن تب اولیه تظاهر می‌یابند. در این مطلب علاوه بر علائم تب دنگی ، چند توصیه‌ کلیدی برای مقابله با پشه آئدس و تب دنگی نیز بیان شده است.

به گزارش روبرونیوز، تب دنگی نوعی بیماری است که توسط نیش پشه های سرده آئدس آلوده به یکی از ویروس های دنگی منتقل می شود. علائم معمولا شبیه آنفلوانزا هستند، اما می توانند به تب دنگی شدید (تب خونریزی دهنده دنگی) که یک وضعیت تهدید کننده حیات است، پیشروی کنند.

یک متخصص بیماری‌های داخلی گفت: بیماری دنگی از طریق گزش پشه آئدس از پشه به انسان منتقل می‌شد و امکان انتقال از انسان به انسان نیست.

خاطره عربیخوان اهمیت این بیماری را در سرعت گسترش بالای آن دانست و افزود: طی یک قرن اخیر موارد ابتلا به این بیماری تقریباً ۸ برابر شده است.

وی با اشاره به اینکه هرچند طی یک دهه اخیر این پشه را در مناطق جنوبی کشور داشته‌ایم ولی آلوده نبوده‌اند، بیان کرد: اخیراً از طریق کشورهای عربی این پشه وارد کشور ایران شده است.

متخصص بیماری‌های داخلی با بیان اینکه از هر ۴ نفری که توسط پشه آلوده گزیده می‌شوند تنها یک نفر معادل ۲۵ درصد موارد مبتلا می‌شوند، به ایسنا گفت: از این ۲۵ درصد سه چهارم موارد طی یک هفته بهبود پیدا می‌کنند و تنها یک چهارم دچار بیماری شدید و تهدید کننده حیاتی می‌شوند.

وی در خصوص علائم این بیماری اظهار کرد: این بیماری کاملاً علائم غیر اختصاصی دارد و پزشک تنها با شرح حال و مباحث اﭘﻴﺪﻣﻴﻮﻟﻮژی باید به فکر این بیماری باشد تا اقدامات تشخیصی و درمانی لازم انجام شود.

عربیخوان با اشاره به اینکه این بیماری با تب بالا و ناگهانی بروز می‌کند و درد شکم، درد‌های استخوانی از دیگر علائم همراه هستند، گفت: بیماری به عنوان تب استخوان شکن هم نامیده می‌شود، همچنین بدن درد، تب و استفراغ، بزرگی غدد لنفاوی و ضایعات پوستی در تشخیص این بیماری به پزشک کمک می‌کند.

وی بیان کرد: پس از شک بالینی با کار‌های آزمایشی این بیماری رفع یا تائید می‌شود، همچنین در خصوص پیشگیری از این بیماری باید نسبت به جلوگیری از تخم‌ریزی پشه اقدام کرد.

متخصص بیماری‌های داخلی گفت: تخم‌ریزی این پشه بیشتر در مخازن آب و پسماند‌های آب اتفاق می‌افتد، همین طور دفع مناسب زباله‌ها و سم پاشی ضروری بوده و از پشه کش‌ها باید استفاده شود.

وی افزود: فرد هم ضمن پرهیز از سفر به مناطق پرخطر و اندمیک، باید لباس‌های مناسب پوشیده و از توری‌های مناسب در پنجره‌ها استفاده کند.

عربیخوان گفت: گرمایش اقلیمی و گرمایش هوا موجب شده که این بیماری در سطح جهان در حال گسترش باشد و با توجه به اینکه سه چهارم افراد مبتلا بدون علامت هستند؛ این دو مورد موجب می‌شود که بیماری گسترش سریعی در هر کشور داشته باشد که اقدامات جدی را طلب می‌کند.

چگونه بفهمیم به تب دنگی مبتلا شده‌ایم؟ | ۷ توصیه‌ کلیدی برای مقابله با پشه آئدس و تب دنگی | عکس پشه آئدس را ببینید

علائم تب دنگی چیست؟

بیشتر عفونت‌های دنگی علائمی ایجاد نمی‌کنند. اگر علائم دارید، تب بالا (۴۰ درجه سانتیگراد) به طور معمول با نشانه‌های زیر همراه می‌شود:

- بثورات پوستی

- درد شدید پشت چشم

- حالت تهوع یا استفراغ

- درد عضلات، استخوان و مفاصل

علائم تب دنگی ۴ تا ۱۰ روز پس از نیش پشه ظاهر می‌شوند و می‌توانند سه تا هفت روز نیز طول بکشند. حدود ۱ نفر از هر ۲۰ فرد مبتلا به این بیماری، پس از شروع به محو شدن علائم اولیه با نشانه‌های شدت یافته رو به رو می‌شود.

تب دنگی شدید (تب خونریزی دهنده دنگی)

تب دنگی شدید یک اختلال تهدید کننده حیات است. علائم هشدار دهنده تب شدید معمولا ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از برطرف شدن تب اولیه تظاهر می‌یابند.

تب دنگی شدید یک اورژانس پزشکی است که می‌تواند کشنده باشد. اگر مبتلا به این بیماری هستید یا در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که تب دنگی شایع است، در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فورا به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید:

- درد معده/شکم

- استفراغ مکرر

- مشاهده خون در مدفوع

- خونریزی از بینی یا لثه‌ها

- خستگی شدید، بی قراری یا تحریک پذیری

چه چیزی باعث تب دنگی می‌شود؟

همانطور که اشاره شد، تب دنگی توسط یکی از چهار ویروس دنگی ایجاد می‌شود. وقتی یک پشه آلوده به ویروس دنگی شما را نیش می‌زند، این ویروس می‌تواند وارد خون شود و از خود کپی برداری کند. خود ویروس و پاسخ سیستم ایمنی در نهایت باعث ایجاد احساس بیماری در فرد مبتلا خواهند شد.

این ویروس می‌تواند فاکتور‌هایی از خون که مسئول تشکیل لخته و حفظ ساختار رگ‌های خونی هستند را از بین ببرد. چنین وضعیتی باعث نشت خون از رگ‌ها و خونریزی داخلی شده و منجر به بروز علائم تهدید کننده حیات تب دنگی شدید می‌شود.

تب دنگی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تب دنگی با آزمایش خون تشخیص داده می‌شود. نمونه خون به آزمایشگاه ارسال می‌شود تا از نظر نشانه‌های وجود ویروس دنگی بررسی شود. پزشک می‌تواند از آزمایش خون به منظور یافتن ویروس‌های دیگری که باعث علائم مشابه می‌شوند نیز استفاده کند.

تب دنگی چگونه درمان می‌شود؟

تا امروز هیچ دارویی برای درمان تب دنگی وجود ندارد.

البته پزشک معالج توصیه‌هایی در مورد نحوه مدیریت علائم و اینکه چه زمانی باید به اورژانس مراجعه شود، ارائه می‌دهد.

مدیریت علائم تنها راه درمان تب دنگی است. برای این کار توصیه‌های پزشک خود را دنبال کنید. این توصیه‌ها معمولا شامل موارد زیر هستند:

- با نوشیدن آب و مایعات فراوان، بدن خود را هیدراته نگه دارید؛

- تا حد امکان استراحت کنید؛

- درمان درد فقط باید با استامینوفن انجام شود؛

- به هیچ عنوان ایبوپروفن یا آسپرین مصرف نکنید. این دارو‌ها می‌توانند خطر خونریزی داخلی تهدید کننده حیات را افزایش دهند.

۷ توصیه‌ کلیدی برای مقابله با پشه آئدس و تب دنگی

دانشیار گروه بیماری‌های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، برای پیشگیری از تب دنگی، رعایت چند نکته را مهم دانست.

شبنم طهرانی، در ابتدا با اشاره به پشه آئدس که عامل انتقال بیماری تب دنگی به انسان است، به مهر گفت: پشه ماده با گزش، انسان را آلوده می‌کند، این پشه برخلاف پشه مالاریا در طول روز به خصوص اوایل صبح و نزدیک غروب قبل از تاریک شدن هوا انسان را می‌گزد.

وی در ادامه چند توصیه را برای مقابله با پشه آئدس و پیشگیری از بیماری تب دنگی مطرح کرد.

۱. پوشیدن لباس‌های آستین بلند و شلوار بلند و جوراب، در زمان سفر به مناطق همه گیری بیماری

۲. استفاده از کرم یا مواد دافع حشرات بر مناطق پوست که با لباس پوشیده نمی‌شوند

۳. استفاده از پشه بند در صورت استراحت در فضای باز

۴. نصب توری روی درب و پنجره

۵. تخلیه و تمیز کردن مرتب ظروف محتوی آب گلدان‌های شیشه‌ای، ظروف زیر گلدان و ظروف آب پرندگان و حیوانات

۶. تعبیه در روی ظروف حاوی آب مانند تانکر

۷. جلوگیری از تجمع آب راکد در زباله‌ها و ضایعات جامد

گزارش خطا
ارسال نظر
داغ‌ترین خبرها